Hae sivustolta
Tekstihaku:
Tuotemerkki:
Pikalinkit:

Tuotteet

 

Sonax > Autonhoitovinkkejä

Autonhoitovinkkejä

AUTONHOITVINKKEJÄ

 

Auton hoito aloitetaan tarkistamalla millaisessa kunnossa auto kokonaisuudessaan on, minkälaista likaa siinä on ja missä kunnossa itse maalipinta on. Tärkeää on, että eri vuodenaikoina syntynyt lika poistetaan oikeilla aineilla. Talvella suolasta, asfalttipiestä ja nastoista irronneesta metallipölystä, kurasta ja noesta syntynyt vaikea lika tarvitsee tehokkaat liuotinaineet. Pesu onnistuu parhaiten hiilivety- tai biohajoavilla, luontoa vähemmän rasittavilla liuottimilla. Liuotinainepesu tulee tehdä öljynerotuskaivoilla varustetussa paikassa. Liuotinpesun jälkeen on auto aina pestävä autoshampoolla. Toinen ja ehkä helpompi tapa poistaa vaikea lika auton maalipinnalta on pestä se Liuotinvahashampoolla, joka sisältää tarvittavan määrän liuotinta, shampoota sekä maalipintaa suojaavaa aitoa Carnaubavahaa.


Talvella vaikean lian aikaan pesu Liuotinvahashampoolla. Auto kastellaan huolellisesti kauttaaltaan ja samalla irtolika huuhtoutuu pois auton maalipinnalta. Kaada SONAX Liuotinvahashampoota pesusieneen ja pese auto. Etene ylhäältä alaspäin alue kerrallaan, esim. katto, nokka, kylki. Suorita alueen huuhtelu heti pesun jälkeen. Jos Liuotinpesuvaha pääsee kuivahtamaan pinnalle ennen huuhtelua, pese alue uudestaan tai kiillota vahajäämät pois pehmeällä kuivalla kiillotusliinalla auton kuivuttua.


Kesälika, joka on pääasiassa kuraa, nokea ja pölyä pesuun soveltuu parhaiten perinteiset autoshampoot tai runsaasti Carnaubavahaa sisältävä Vahashampoo.


Pesu tulisi aloittaa vanteista, joihin tarttuvan ja vaikeasti irrotettavan jarrupölyn pesu sujuu parhaiten Vannepesulla. Kesällä kuolleiden hyönteisten irrotus auton keulasta, peilien taustoista sekä tuulilasista käy tehokkaimmin ja maalipintaa vaurioittamatta Hyönteisirrotteella, jota ruiskutetaan käsiteltäviin kohteisiin ennen käsi- tai konepesua. Em. käsittelyjen jälkeen huuhtele irtolika auton pinnalta, vaahdota autoshampoota ämpärilliseen vettä. Pese auto alue kerrallaan, mieluimmin pesusienellä, joka tulee huuhdella mahdollisimman usein, älä anna pesuveden kuivua maalipinnalle. Huuhtele lopuksi puhtaalla vedellä.

Pesun jälkeen auto tulisi myös kuivata, jotta pintaan ei jäisi laikkuja kuivuneista vesipisaroista. Kuivausta helpottamaan on kehitetty erilaisia kuivauslastoja, keino- sekä aidosta lampaannahasta valmistettuja säämisköitä.

 

Mikäli maalaamattomat muoviosat kuten puskurit, koristelistat ja peilien taustat näyttävät kauhtuneen harmailta niiden alkuperäisen värin voi palauttaa erikoisesti ulkopuolisten muoviosien käsittelyyn tarkoitetuille matan ja pölyä hylkivän pinnan jättävillä muovinkirkasteilla.

 

Mikäli vesi ei helmeillyt pesun jälkeen maalipinnalla, pinta todennäköisesti tarvitsee suojavahauksen. Kunnollinen vahaus pari kertaa vuodessa antaa auton maalipinnalle erinomaisen suojan ilmansaasteita, likaa, auringon UV-säteilyä sekä lintujen ulosteiden aikaan saamia vaurioita vastaan.


Vahaus tulee aloittaa maalipinnan analysoinnilla, koska markkinoilla on useisiin eri tarkoituksiin olevia vahoja. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi vahan valintaan kannattaa paneutua huolella.
Uusille ja vastamaalatuille, hieman kiiltoaan menettäneille, uudehkoille sekä himmentyneille ja sään vaurioittamille pinnoille on kaikille omat erikoisaineensa. Lisäksi vielä kannattaa kiinnittää huomiota vahojen erilaisiin puhdistusominaisuuksiin. Cleaner-pitoiset vahat poistavat tehokkaasti pinnan kauhtumat, pienet naarmut ja hankaumat. Voimakkaasti liuotinaineita sisältävät vahat taas poistavat tehokkaasti pikiä, pihkaa yms. vaikeaa likaa.


Perinteisillä, hiilivetypohjaisilla vahoilla vahaus tulee suorittaa viileälle maalipinnalle ja mieluiten varjossa. Markkinoille on tullut myös luontoa vähemmän rasittavilla, biohajoavilla liuottimilla varustettuja vahoja, joilla voidaan vahata niin suorassa auringonpaisteessa kuumalle pinnalle kuin myös viileissä olosuhteissa mm. SONAX Xtream NanoPro-vahat ovat tällaisia.


Maalaamattomat muovipinnat olisi hyvä suojata ennen vahausta muovinkirkasteilla, jotta vaha ei tartu niihin. Jos kuitenkin listoihin tulee tai on aikaisemmilta vahauskerroilta jäänyt vahatahroja, niiden poistoon SONAX valikoimassa on puhdistussieni, jolla vahatahrat on helppo poistaa.

 

Ennen vahauksen aloittamista on varmistettava, että auton maalipinta on puhdas ja kuiva. Oikea vahatyyppi valitaan maalipinnan kunnon mukaan. Vahatyypin valintaan vaikuttaa maalipinnan ikä, kiillon aste, maalipinnan naarmuisuus ja mahdolliset hapettumat. Työskentelyolosuhteet on kerrottu vahapurkin etiketissä. Niitä on noudatettava. Kosteissa tiloissa tai kostealla ilmalla ei tule vahata autoa. Vahaa levitetään ohut kerros maalipinnalle vahanlevityssienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla. Paksu vahakerros ei tuo parempaa kiiltoa tai kestävyyttä,se vain vaikeuttaa kiillotusta. Ennen lopullista kiillotusta annetaan vahan kuivua vaaleaksi kuivaksi pinnaksi. Ylimääräinen vaha pyyhitään ensin pois ja sen jälkeen lopullinen kiillotus tapahtuu erillisellä liinalla, suositeltavin on ammattilaistenkin käyttämä, tähän tarkoitukseen erikoisesti suunniteltu Mikrokuituliina. Vastavahattua autoa ei saa jättää sateeseen tai pesun jälkeen märkänä auringonpaisteeseen, sillä maalipintaan saattaa palaa jälki vesihelmen ja auringonpaisteen suurennuslasiefektin takia.

 

Kevätvahaus poistaa talven tuomat epäpuhtaudet ja maantiesuolajäämät auton maalipinnasta. Syysvahaus puolestaan suojaa autoa talven ankarilta olosuhteilta, epäpuhtauksilta ja maantiesuolalta. Jos auto pestään usein liuotinaineilla tulee auto vahata useammin kuin kaksi kertaa vuodessa. Huolellisesti vahattu auto on helppo pitää puhtaana. Vahojen käyttöohjeita on aina noudatettava huolellisesti. Parhaan lopputuloksen saa oikein valitulla vahalla.


Jos auton maalipinta jää laikukkaaksi, kirjavaksi tai rasvaisen oloiseksi suuresta vaivasta huolimatta on syynä todennäköisesti jokin seuraavista: maalipinta ei ole ollut puhdas, maalipinta on ollut kuuma tai vahaus on tehty suorassa auringonpaisteessa vahan käyttöohjeiden vastaisesti, työskentelylämpötila on ollut liian alhainen, vahaa on levitetty liian paksu kerros tai olosuhteet ovat olleet liian kosteat.

 

Ei hätää, tilanteen korjaamiseksi toimi seuraavasti:
Saadaksesi pois kaikki epäpuhtaudet, laikut ja hapettumat, pese auto aluksi liuotinpesuaineella ja sen jälkeen SONAX Autoshampoolla. Käsittele pinta seuraavaksi SONAX Cleaner maalipinnanpuhdistusaineella. Suojaa ja kiillota pinta lopuksi SONAX autovahalla.

 

Kun auto on päältä puhdas, hyvin suojattu ja kiiltävä tuleekin sitten sisätilojen vuoro.
Sisätilojen puhdistus aloitetaan huolellisella imuroinnilla ja mattojen tamppauksella.
Seuraavaksi pestään ikkunat. Auton ikkunoiden pesu on usein varsin hankala tehtävä. Kannattaa hankkia ikkunoiden pesuun tarkoitettu nukkaamaton Mikrokuituliina ja lisäämällä siihen hieman ikkunanpesuainetta niin vaikeinkin lika lähtee helposti ja tuloksena on juomuton tasaisen puhdas lasi.

Kangasverhoilujen puhdistuksessa tulisi ottaa huomioon onko kyseessä tahran- vai yleislian poisto. Tahrat poistetaan tahranpoistoaineella ja sen jälkeen yleislika vaahtomaisella Verhoilunpuhdistusaineella. Nahkapenkkien puhdistukseen ja hoitoon löytyy markkinoilta Nahanhoitoaineita, jotka sisältävät hoitavaa ja nahkaa pehmentävää mehiläisvahaa. Koville muovipintojen, kuten kynnykset, oviverhoilut ja penkkientaustat yms. puhdistetaan tähän tarkoitukseen suunnitellulla Autonsisäpuhdistusaineella, joka jättää alkuperäisen kiillon ja raikkaan tuoksun.


Kojetaulun ja muiden sisäpuolisten osien käsittelyyn on erilaisia muovinkirkasteita toiset jättävät pehmeän, silkin kiillon tai täysin matan pinnan. Mikäli halutaan erikoisen kiiltävä pinta, niin siihen voi käyttää silikonia, joka myös voitelee muoviosat ja poistaa niistä kitinöitä.

Loppuviimeistelyksi, mikäli autossa on vielä jokin epämiellyttävä haju esim. tupakka. voidaan ruiskauttaa Hajuntappajaa ja niin mielitietty on taas kaunis ja edustuskelpoinen.